Bokskogsvandringar på Ivön

En upplevelse för både kropp och själ.
Att vandra i en bokskog är en stor upplevelse. Ivön erbjuder sin bokskog utan ransonering och det är lätt att uppleva en stark känsla av naturens helande magi. Redan efter en kort stunds vandring befinner man sig i Bokskogens färgrika salar. Astrid Lindgrens ”Nangijala” och Tolkiens ”Vattnadal” känns inte långt borta. De sammetsgrå stammarna står i markant kontrast mot den avtagande grönskan och marken täcks av de rödbruna fjolårslöven. Det är exotiskt och fantasin kan lätt ta fart.
Ivön är sammankopplad med en mängd sägner och dramatik. Plötslig tycker man kanske sig se skymten av Jätten – Högben Rese när vi passerar Bratte Skog. Eller så hörs de avlägsna hammarslagen från Villand Smeds svärdstillverkning. Vid sjökanten kan den som har gåvan, se skymten av Brattingsborgs tinnar.Samling på parkeringen vid kalkbrottet på Ivöns norra spets.
Kläder efter väder, bra skodon och medhavd fika är en självklarhet.
Rundan är på 7.5 eller 5.0 kilometer och terrängen är bitvis kuperad. Vi gör ett antal kortare föreläsningsstopp och en lite längre fikapaus under vandringens gång. Dock vill vi på det bestämdaste påpeka att det krävs en viss grundkondition.
Vi återkommer till parkeringen ca 3.5 tim efter start om vi går den långa rundan.
Under föreläsningsstoppen presenteras fakta om Bokträdet, Ivön, Sägnerna, Den medeltida historien om Biskop Sunesen, Ursulas källa och de fossila fynden vid kalkbrottet samt Iföverkens industrihistoria.

Fossilforum mobil nr 0708 843164 pris varierar beroende på deltagarantal och upplägg.

 

Tillbaka till Fossilforum Start